Hai Tineke,
Wat een mooie vraag!
Als ik je vraag lees en daar even over nadenk, dan is volgens mij de kern van je vraag: wat is Reiki?
Vanuit mijn ervaring zou ik zeggen dat Reiki zelf de perfecte balans tussen yin en yang zal zijn. De vraag is alleen of een Reikibeoefenaar dat eigenlijk wel doorgeeft.
Dat klinkt misschien een beetje gek, maar ik wil wel proberen het uit te leggen. Het hangt namelijk allemaal af van hoe je het een en ander definieert.
Oorspronkelijk onderwees Usui een spirituele leer dat gericht was op harmonie, geluk en uiteindelijk de spirituele verlichting. Verlichting wordt gezien als de 'hoogste' staat van spirituele ontwikkeling; de grote tot rust gekomen geest, een staat waarin je geen vragen meer hebt, waarin je zonder ego één bent met 'alles' en je ware natuur hebt ontdekt. Een soort boeddha. Eigenlijk onbeschrijflijk en ieder woord doet afbreuk aan die staat, maar we proberen er toch zo goed en kwaad als het gaat woorden voor te vinden. Iemand die deze staat heeft gerealiseerd straalt een energie uit die je kunt omschrijven als een helder wit Licht.
Zo iemand is net als bij zonlicht een stralende bron van Licht dat in iedere richting schijnt (in iedere richting evenveel, zonder oordeel of begrenzing).
In zonlicht kun je veel verschillende kleuren herkennen; als je het door een prisma laat vallen zie je dat het ogenschijnlijk witte zonlicht bestaat uit het volledige spectrum van heel veel kleuren. Iedere kleur is een bepaalde frequentie en iedere frequentie is anders. Die verschillen kun je vooral goed zien bij de effecten van ultraviolet licht en infrarood licht.
Dat witte Licht van degene die verlichting heeft gerealiseerd is ook zoiets. De energie van die persoon (voor zover je nog van een persoon kan spreken als iemand zonder ego is

) is een helder wit Licht. En dat Licht is het volledige spectrum van spirituele energieën in perfecte harmonie.
Dát witte Licht is wat Usui oorspronkelijk bedoelde met het woord "Reiki."
Usui leerde mensen om Reiki (= het witte Licht) te -zijn- (een pad dat jaren kon duren, overigens). In die spirituele leer kwamen geen chakra's of inwijdingen voor. Wel veel meditatie, een spirituele zegening om je ontwikkeling te ondersteunen en handoplegging.
In Usui's filosofie was de energie die je uitstraalde en doorgaf afhankelijk van je spirituele ontwikkeling en je staat van zijn.
In die definitie zou ik nooit zeggen dat ik Reiki aan iemand geef als ik een hand opleg. Dan zou ik namelijk impliceren dat ik dicht bij die verlichting zou zijn en dat zou ik nooit over mezelf durven beweren.
Ik zou zeggen dat zolang ik niet dichtbij de verlichting ben, ik ook niet dat pure witte Licht doorgeef. Niet dat volledige spectrum, maar een deel ervan. En welk deel van dat spectrum ik dan doorgeef... dat is afhankelijk van m'n ontwikkeling. Hoe meer mijn bewustzijn ontwikkelt en hoe dichter ik bij m'n 'ware natuur' kom, hoe groter het deel van het spectrum dat ik kan doorgeven.
In mijn beoefening richt ik me zoveel mogelijk op dat wat er bekend is over de oorspronkelijke spirituele leer van Usui-sensei.
Daarom zou ik zeggen dat Reiki dat witte Licht is. En als je vraagt naar yin en yang dan zie ik Reiki als de perfecte balans tussen beide. Of eigenlijk... de absolute eenheid van yin en yang. Geen verschil tussen aarde of hemel, licht of donker, wit of zwart, yin of yang, maar: één. Non-duaal.
Maar ik zou ook zeggen dat dit niet de energie is die de meeste mensen doorgeven als ze zeggen dat ze Reiki geven. Wat ze doorgeven is een deel van het spectrum. Iedereen staat ergens anders in diens ontwikkeling, dus iedereen geeft ook een iets ander deel van het spectrum door.
Sommige Reikibeoefenaars zullen meer van het aarde gedeelte van het spectrum doorgeven en sommigen iets meer van het hemelse deel van het spectrum. Sommigen geven alleen maar yin, of deels yin en yang met ietsje meer van het ene dan het andere, of voornamelijk yang. Sommigen geven meer een zware energie, anderen iets heel verfijnds. Sommigen meer rood, anderen meer geel, of groen, blauw, of ...
En dan verschilt het overigens ook nog per behandeling. Iedere kwaal vraagt een iets andere energiefrequentie. Soms voel je misschien een heel warme energie, soms koud, prikkelend, pulserend of iets anders. En dat verandert gedurende de behandeling ook nog wel. Dat zijn allemaal verschillende energiefrequenties.
Het hangt er dus maar net vanaf wie je treft of de energie die iemand aanbiedt als Reiki meer yin of yang is (of aarde/hemel, zwaar/verfijnd, warm/koud etc.).
Heeft je acupuncturist zelf eens energie geanalyseerd die werd gegeven onder de noemer "Reiki" of heeft hij het uit theorie?
De definitie van Reiki zoals ik het hierboven heb beschreven is meestal niet zoals men het tegenwoordig beoefent overigens. In Usui-sensei's tijd moest je veel en toegewijd mediteren om zelf te ontwikkelen om tot dat Licht te komen. Je kunt niet een stralende bron van Licht worden door een inwijding, omdat het gaat om jouw staat van bewustzijn en dat is iets dat je alleen zelf kunt ontwikkelen.
Tegenwoordig wordt Reiki vaak omschreven als universele levensenergie waar je vrij over kunt beschikken na een inwijding, waarbij je een kanaal bent voor energie dat van buiten jezelf komt. Dat is iets wezenlijk anders (ook prachtig, overigens). Maar ik geloof dat ook in die definitie Reiki, als universele levensenergie, wordt gezien als een energie van liefde, balans, harmonie en heling en niet voornamelijk yang of yin.
Hoe dan ook, en welke definitie je ook hanteert, welke graad je ook hebt of welke stroming je ook beoefent, hangt de energie die iemand doorgeeft volgens mij sowieso samen met de staat van zijn waarin je verkeert op het moment dat je een behandeling geeft en de ontwikkeling die iemand heeft doorgemaakt. Én van wat de ontvanger van de behandeling nodig heeft.
Wat is je eigen visie op (of ervaring met) Reiki, Yin en Yang?
*Gasshō*
Frank