Hai,
Bijzonder interessant onderwerp.
Ik heb hier in het verleden zelf ook over geschreven (deze week op het forum nog in een topic over Soul Reiki).
Sinds de introductie in het Westen in de jaren 1970 hebben de mensen het beeld van Reiki voortdurend aangepast, waardoor het verschillende kleuren en smaken heeft gekregen en nieuwe ingrediënten toegevoegd zijn aan de mix.
Er zitten een aantal geschiedkundige (objectieve) fouten in deze bewering.
- het Reikisysteem of Reiki-onderwijs is niet in de jaren 1970 in het Westen geïntroduceerd (Takata begon haar praktijk in het Westen in 1938).
- Het echt bewust aanpassen, weglaten en toevoegen van bepaalde elementen is pas gebeurd na 1980. (Tenzij je Hayashi als voorbeeld neemt, maar dan is het zelfs rond 1931 of eerder)
Nou, na meer dan 15 jaar ervaring te hebben met Reiki en de mogelijkheid te hebben gehad om de Reiki energie te ontvangen van mensen van veel verschillende Reiki achtergronden en tradities kan ik bevestigen wat je vast al vermoedde, dat er eigenlijk maar één Reiki is en dat geen van deze vormen inherent beter zijn dan de andere.
Interessante ervaring en conclusie. Ik heb precies de tegenovergestelde ervaring. Althans, als je "Reiki" ziet als de energie die men doorgeeft.
Door het ontvangen van behandelingen en het 'spelen' met energie met verschillende mensen, heb ik juist gemerkt dat de energie die mensen doorgeven verschilt van persoon tot persoon, afhankelijk van iemands spirituele ontwikkeling en staat van zijn ("zijnstoestand") op dat moment.
Mijn ene leerling geeft een andere mix aan energiefrequenties door dan mijn andere leerling; daarin speelt hun eigen achtergrond, voorgeschiedenis en huidige spirituele ontwikkeling absoluut een rol.
Ik ben het zeker met je eens dat de ene vorm niet per definitie beter is dan de andere.
Wél zijn de vormen verschillend. En soms werken ze ook naar een ander doel. De ene stroming kan daardoor beter geschikt zijn voor het ene doel en minder voor een ander doel.
De ene stroming zou bepaalde technieken of meditaties kunnen hebben die een bepaald effect hebben op iemands ontwikkeling. Als je dat naast een stroming zet die daar niets mee heeft, dan heb je toch twee verschillende vormen met een ander pad, een andere leeropbrengst.
Met deze twee elementen die de kern van Reiki vormen, hoe belangrijk is de verpakking dan nog? Ik denk dat dat aan jou is om te beslissen.
Het is heel 'spiritueel correct' (als variatie op politiek correct) om te doen alsof alles gelijk is en verschillen niets uitmaken. Zolang we leven in een dualistische wereld is dit volgens mij niet de realiteit.
Dat geldt volgens mij op spiritueel vlak, maar ook in andere vormen van onderwijs en de rest van het dagelijks leven.
In het reguliere onderwijs (basisscholen, middelbare scholen, hoger onderwijs etc.) zien we dat er steeds meer en meer aandacht komt voor differentiatie; het kiezen van een aanpak die aansluit bij de manier waarop leerlingen het beste leren, rekening houdend met de verschillende individuen in de klas. Waarom? Omdat de manier waarop je iets aanbiedt (de verpakking?) wel degelijk iets uitmaakt voor het effectief leren. De ene leerling is gebaad bij een tekstuele uitleg, terwijl de ander daar niets aan heeft en het best leert door het voor zich te zien, of zelfs door iets uit te spelen of door voelen.
De verpakking wat betreft Reiki waar je het over hebt verwijst denk ik naar verschillen in inhoud, verschillen zoals verschillende inwijdingen, handposities, technieken en eventueel meditaties.
Sommige stromingen leren hun leerlingen om volgens een vast stappenplan te behandelen en daar niet vanaf te wijken. Sommige stromingen leren hun leerlingen juist geen standaard te volgen. Het gaat bij beide om het geven van een behandeling. Daarin zijn ze gelijk. Toch krijg je twee heel verschillende behandelingen. Wat mij betreft maakt zo'n verschil wel degelijk uit. (En dat is helemaal niet erg - geen oordeel - maar het is wel gewoon verschillend)
En zo zijn er meer verschillen tussen stromingen die er volgens mij best wel toe doen, omdat ze een andere ontwikkeling in een leerling teweeg kunnen brengen.
Als je een lege band wilt oppompen kan je proberen om zelf heel hard in het ventiel te blazen. Je kan ook een fietspomp gebruiken of een elektrische pomp. Hetzelfde doel, drie verschillende manieren of vormen. Het één net iets effectiever voor je doel dan het andere

En zo is dat in mijn ervaring ook een klein beetje met verschillen in Reikistromingen (al zijn daar de verschillen niet altijd net zo groot als bij het voorbeeld met een fietsband

).
En dan hebben we ook nog de stromingen die voelbaar met een andere energie (energiefrequentie) werken. Als je de energie van Gold Reiki voelt dan is die bijvoorbeeld voelbaar anders dan waar men bij Dolphin Reiki mee inwijdt.
In onze cultuur hebben we veel van de spirituele lessen en gebruiken die in de loop der tijd uit het oosten kwamen omarmd; vandaag de dag zijn Yoga en meditatie gemeengoed en vaak beschikbaar op onze lokale sportschool.
Klopt. Het is omarmd, maar tegen een torenhoge prijs.
In het voorbeeld van Yoga: in bijna ieder dorp kun je wel een yogaleraar/lerares vinden. De meeste mensen die Yoga beoefenen, beoefenen een vorm van bewegen, rekken en strekken.
Oorspronkelijk was en is Yoga een weg naar de spirituele verlichting. Daar zie je bij de meeste mensen die Yoga beoefenen helemaal niets van terug. Er zijn veel beoefenaars die niet eens weten dat het oorspronkelijk voor de verlichting is bedoeld. Alleen het bewegen is overgebleven.
Iets soortgelijks zie je bij 'Reiki' terug: Usui-sensei's oorspronkelijke onderwijs was gericht op de spirituele verlichting (de focus lag op specifieke meditaties die op specifieke momenten aan de leerling werden geïntroduceerd).
Met de reis naar het Westen is eigenlijk alleen de handoplegging overgebleven.
---
Als je de vraag wil beantwoorden waarom er vandaag de dag zoveel verschillende stromingen zijn, dan moet je denk ik vooral naar de geschiedenis van de Reikistromingen kijken. Veel meer dan wat je nu in de tekst doet.
Afhankelijk van je perspectief zou je kunnen zeggen dat het veranderen al bij Chūjirō Hayashi begon; hij focuste al meer op het fysieke, behandelende aspect, waarschijnlijk vanuit zijn medische achtergrond. Daar begon het al; door persoonlijke interesse een kleine verschuiving. Hij scheidde zich op een gegeven moment ook af van de Japanse vereniging Usui Reiki Ryōhō Gakkai waarin hij en andere leerlingen van Usui waren verenigd, om zich helemaal op zijn eigen praktijk te richten. Hayashi onderwees nog wel veel van de meditaties die Usui-sensei ook onderwees, maar er lag minder focus op.
Hawayo Takata bracht het naar het Westen (eerst Hawaï, daarna de rest van de VS). Zij had les gekregen van Hayashi. Wat ze doorgaf in het Westen was nog weer iets meer gericht op handoplegging. De meditaties had ze wel geleerd, maar gaf ze niet meer door aan haar leerlingen.
En daarna zou je, denk ik zelf, nog moeten kijken naar wat er na Takata's dood gebeurde toen haar 22 master-leerlingen vergeleken wat ze van haar hadden geleerd, ze uiteindelijk de Reiki Alliance hebben opgericht en er één van de 22 masters daar niet aan wilde meedoen en haar eigen stroming begon.
De persoon die je de initiatie geeft en je helpt je diepere lagen van het innerlijk weten te vinden moet iemand zijn die je vertrouwt en waarmee je resoneert.
Daar ben ik het absoluut mee eens

neem de tijd om de juiste Reiki meester te vinden, ga het gesprek aan, stel vragen, maar vertrouw uiteindelijk op je eigen intuïtie.
Dit is denk ik heel waardevol advies!
*Gasshō*